Xantin-húgykövesség

A bakteriális fertőzések által okozott húgyúti rendellenességek a kutyák összes fajtája között gyakori, a xanthinuria sokkal gyakrabban fordul elő a Cavalier King Charles spánieleknél.

A xantin kristályok, üledékek formájában találhatók a kutya húgyútirendszerében. Xanthinuriának nevezzük, amikor enzimhiány következtében az anyagcsere nem megfelelő, a xantin felszaporódik és szilárd anyaggá koncentrálódik. A húgyúti kristályok képződését urolithiasisnak (húgykőképződéssel járó állapot) nevezzük.

A húgykőképződés viszonylag gyakori a kutyáknál, de a xantin-urolit kristályok képződése elég ritka. A Cavalier King Charles spánielekben viszont elég gyakran találkozni vele és arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a fajta, nem nemhez kötött örökletes hibája.

Tünetek: A megfigyelt tünetek között szerepel a fájdalmas vagy nehéz vizelés, a nagyon lassú vizelés és a folyamatos vagy ismétlődő vizelési hajlam. Vesetájról kiinduló görcsös fájdalom, hányás, hányinger, has puffadás, bélgázosság.

Ezenkívül bizonyos esetekben a vizelet tartalmazhat némi vért. Az érintett kutyák nagy szomjat is mutathatnak, hírtelen sokat isznak.

A vizeletvizsgálat során tipikusan megtalálhatók benne: a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a szokatlanul nagy mennyiségű fehérje.

Kezelés/megelőzés: 

Az orvos által meghatározott gyógyszer mellé..

A kristályok eltávolítását bő folyadékbevitellel elősegíthetjük. Étrend összeállításánál törekedjünk az alacsony fehérjebevitelre és a lúgos étrendre A tojás, diófélék és tejtermékek általában alacsony purintartalmú fehérjeforrások. A magas purintartalmú ételek kerülendők, a máj, vese, szalonna és a legtöbb tenger gyümölcse. Ha bő folyadékbevitellel és megfelelő étrenddel nem sikerül, a kövek műtéti eltávolítására van szükség.

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 


Oldalvédelem:  A cavalierspaniel.hu oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.