EFS

EFS/ Episodic Falling Syndrome (alkalomszerű mozgászavar):

Az epizódikus mozgászavar olyan hirtelen jelentkező mozgáskép, amit izgalom vagy fizikai terhelés vált ki, amely során az izomtónus növekszik. Azt jelenti, hogy a kutya nem képes ellazítani izmait, merev lesz és elesik/eldől. Nagyon fájdalmas betegség, melynek rohama alatt a kutya végig tudatánál van. Tünetei lehetnek, hogy a hátsó lábai kimerevednek és a háta felpúposodik. Klinikai képet az érintett kutyák általában már egy éves kor előtt mutatnak.

Az EFS-t gyakran nehéz diagnosztizálni, mivel a szindróma hasonlóságot mutathat más neurológiai betegségekkel, például epilepsziával. De az epilepszia és az EFS kezelésesre rendelkezésre álló gyógyszerek különböznek.

Megelőzésére DNS-teszt áll rendelkezésre, amely hasznos diagnosztikai eszközt biztosít az állatorvos és a kutyatenyésztők számára.

Mentes (N/N): ezeknek a kutyáknak két normál DNS-példányuk van. A mentes kutyákban nem képes kialakulni. 

Hordozó(N/A): ezeknek a kutyáknak egy hibás örökítő anyaga és egy normál DNS-példánya van. Ezek a kutyák nem feltétlenül mutatnak tüneteket, de utódaiknak átadhatják a betegséget. Ezért is nagyon fontos a körültekintő párosítás. Hordozó kutyát kizárólag mentes kutyával lehet fedezni, és ekkor is kb. 50 %-a a kölyköknek hordozó lesz. 

Érintett (A/A): ezeknek a kutyáknak két hibás DNS-ük van és életük során valószínűleg az EFS klinikai tüneteit mutatják. Tenyésztésből szigorúan ki kell zárni őket!


Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.