Patella

Patella luxatio (patellaficam)

Gyakran előfordul kis testű kutyáknál, köztük a Cavalier King Charles spánielben is.

A combcsont genetikai deformációja miatt a patella/ térdkalács elmozdul a helyről (luxus), elhagyja az árkát. Kis kutyafajtáknál a patella tipikusan a hátsó láb belseje felé tolódik, amelyet mediális ficamnak hívunk.

Ha bármelyik irányba elmozdul vagy kimozdítható, az minden esetben kórosnak minősül.

A patellaficam a térdízület instabilitását eredményezi és gyakran keresztszalag szakadáshoz vezet. Kialakulhat ízületi gyulladás, mivel ezek az elmozdulások elkoptatják az ízületi porcot, a kisebb darabkák fájdalmat okoznak.

A térdakalácsficam súlyosságát 4 csoportba soroljuk

1. A térdkalács, amely kézzel kimozdítható, de egyébként magától visszaugrik. Egy kis sántaság észlelhető.

2. A térdkalács váratlanul "kiugrik" a helyéről, könnyen helyretehető, a sántítás nem állandó. Ez általában mozgás közben fordul elő, és nem kapcsolódik nyilvánvaló klinikai tünetekhez.

3.Ebben az eseteben a patella kimozdul az árokból, vissza lehet helyezni, de nem marad ott. Állandó fájdalommal és sántasággal jár.

4. A legsúlyosabb eset, és szerencsére a legritkább. A patella tartósan "kificamodik" és manuálisan nem tehető vissza. Terhelés már nem igazán lehetséges. Ez a legnagyobb kihívást jelentő eset a gyógyítás szempontjából, hiszen az ízületi árok sekély, az érintett végtag meglehetősen markáns csontdeformációival terhelt.

Sajnos a legtöbb esetben javasolt a műtéti helyreállítás.

A nem műtéti kezelési javaslatok:

  • testtömeg figyelése,
  • fizioterápia,
  • testmozgás módosítása
  • gyógyszeres kezelés (gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók).

A diagnózis felállításához minden esetben ortopédiában jártas szakembert válasszunk, aki fizikális vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy a betegség fennáll- e. Van, amikor RTG-re is szükség lehet.

A patellaficam döntő többségében örökletes és gyakran kétoldali, de természetesen előfordul sérülés következtében is. 

                Luna, 5,5 éves lenne. Betegségei: CM/SM, porckorongsérv, patellaficam

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu  összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.