Fordított tüsszentés

Időnként az izgatott Cavalier King Charles spániel, hirtelen mozdulatlanul áll, és nagyon hangos horkantó hangot ad, mintha öklendezne,  nehezen tudna lélegezni. A Cavaliereknél ez az öklendezés általában annak következménye, hogy a kutya hosszúkás, lágy szájjal rendelkeznek. A  CKCS rövidebb arcú, mint az átlagos kutya, ezért a kutya összes légzőszerve is rövidebb helyre van összenyomva, mint az átlagos kutyáknak.

Hogyan segíthetünk? 

Bármennyire is rémisztő, tudunk segíteni!

Próbáljuk megnyugtatni a kutyát. Egyik kezünkkel tartsuk nyitva a száját, másik kezünkkel zárjuk le az orrnyílást, hogy a száján keresztül vegyen levegőt. 

Súlyos esetekben a kutya összeomolhat, ha a levegő áramlása hosszú ideig  akadályozott. Ilyen esetekben szükség lehet a felesleges szövetek sebészeti eltávolítására. Az egyik ilyen eljárás az úgynevezett ""folded flap palatoplasty" (FFP), amely egyszerre rövidíti és vékonyítja a lágy szájpadot.   A műtét utáni prognózis fiatal kutyák számára jó. Műtét után sokkal könnyebben lélegeznek, jelentősen csökkenve a légzési zavart, és több energiát és jobb állóképességet mutatnak. Az idősebb kutyák prognózisa kedvezőtlenebb lehet. 

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.