Hogyan vásároljunk Cavaliert?

.

Mielőtt vásárlás mellett döntünk: 

Nagyon szeretnél egy kutyát, vagy csak azt gondolod, hogy szeretnél? A kutya hatalmas felelősség és hosszú távú elkötelezettség. Sokan vásárolnak egy kutyát, majd azzal találják szembe magukat, hogy nem tudnak megbirkózni vele sem fizikai, sem pénzügyi szempontból. Túl sok kutyát adnak át a menhelyeknek, ezért érdemes átgondolni. A kutyáknak többre van szükségük, mint tetőre a fejük fölé és élelemre. Gyakorlásra, játéklehetőségekre, edzésre, ápolásra, emberi és kutya társaságra, mentális támogatásra.

Cavailer kiskutya gazdijaként olyan lesz az életünk, mintha egy kisgyerek költözne hozzánk, akinek sok szeretetre, minőségi velünk töltött időre van szüksége. A Cavaliereknek a többi fajtához képest is sokkal több emberrel töltött időre van szükségük. Ha a család élete az otthontól távol zajlik, és csak reggel-este van idő rá, akkor a Cavailer nem ideális választás.

Benti kutyáról van szó, így tudni kell, hogy a szőre hullik és állandó gondozást igényel.

Vásárlás előtt érdemes a költségekre is gondolni:

Jó esetben 12 évig velünk lesz (akkor is, ha néha kicsit nehezebb anyagilag).

- Tartásához szükséges eszközök

- Minőségi étkezés biztosítása

- Oltások, féregtelenítés

- Ivartalanítás

- Kutyakozmetika

- Orvosi költségek (Pl.: fül, bűzmirigy, gyomorrontás, genetikai betegségek, laborok)

- Biztosítás

- Kutyapanzió

- Kutyaovi

- Kutyaiskola 

Megbízható tenyésztő felkutatása:

Ha mindent sikerült mérlegelni és döntöttünk, akkor jön a legnehezebb feladat, a tenyésztő felkutatása.

A szaporítók tevékenységével tele van az internet.

Tenyésztő vagy szaporító oldalon bővebb tájékoztatás található a különbségekről.

1. Érdemes két vagy három tenyészetet felkeresni, mielőtt döntést hoznánk, és az első látogatást "tényfeltáró" látogatásnak tekinteni. Soha ne dőljünk be annak a szövegnek: "Ha ma nem foglalja le, akkor talán holnap már nem lesz meg!"

2. Egy tenyésztő boldogan válaszol a kérdésekre.

3. Mindenképp el kell kérni a szülők ötgenerációs törzskönyvét (származási igazolólap) és megnézni, hogy ugyanaz a név többször megjelenik-e a törzskönyvben, mert ez magas fokú beltenyésztési kockázatot jelenthet.

4. Ellenőrizni kell, hogy a tenyésztő elvégezte-e az összes vonatkozó egészségügyi szűrést a kölyökkutya (vagy felnőtt kutya) szülein, és el kell kérni a dokumentációkat, amelyek igazolják, hogy a kölyökkutya mindkét szülője egészséges és alkalmas tenyésztésre. Azért fontos mindkét szülő egészségügyi szűréseit megnézni, mert azonos számú gént örökölnek az apától és az anyától egyaránt.

5. A kiskutyák meglátogatása előtt tanácsos megnézni ezeket a dokumentációkat. Miután meglátjuk a kölyköt, már nem biztos, hogy a józan ész velünk lesz. Ha a tenyésztő nem hajtotta végre az összes rendelkezésre álló egészségügyi tesztet, meg kell kérdezni az okot. Az nem ok, hogy más tenyésztők sem csináltatják és az sem, hogy nem kötelező.

6. Alapvetően fontos, hogy láthassuk, a kölyökkutyának milyen a kapcsolata az anyjával, és azt a környezetet, ahol esélyük volt arra, hogy megfelelően szocializálódjanak az emberekkel és akár más állatokkal. Anya-kölyök kapcsolatának megfigyelése azért is fontos, mert vannak tenyésztők, akik valamilyen ok miatt, nem az anyát mutatják meg.

7. Soha ne hozzunk el olyan kölyökkutyát, amely 8 hetesnél fiatalabb, legideálisabb 10 hetes korban! 

8. Nézzük meg azt is, hogy a tenyésztőnek mennyire fontos az anya kényelme és biztonsága.

9. Találkozni kell a kölyökkel, bizonyosodjunk meg arról, hogy temperamentuma (valamint az anyáé is) is megfelelő-e számunkra.

10. Amikor először találkozunk a kölyökkutyával, játékosnak kell lennie és jól kell étkeznie.

11. Ellenőrizzük, hogy a szem tiszta és világos-e, nincs-e hasmenése és a szőre tiszta-e.

12. Egy jó tenyésztő hajlandó felelősséget vállalni az általa tenyésztett kutyákért. A jó tenyésztő nyilvántartást vezet a tenyésztett kutyák egészségi állapotáról. Ideális esetben a halálkorát és a halál okát is rögzíti.

13. Vásárlás előtt mindenképp tisztázni kell, hogy mi a tenyésztő álláspontja az olyan egészségügyi problémákkal kapcsolatban, amelyek egy kölyökkutyán bekövetkezhetnek röviddel a vásárlás után, vagy a genetikai problémákat illetően, amelyek sokkal később merülhetnek fel.

14. Ha megtehetjük, ne vigyünk magunkkal gyermekeket a tenyésztő első látogatására és a kiskutyák megtekintésére. Hihetetlenül nehéz kiskutya nélkül elmenni, ha gyerekek velünk vannak.

FONTOS!

- Soha ne vásároljunk olyan tenyésztőtől, aki azt mondja, hogy házhoz hozza a kölyköt!

- Sok problémától megkímélhetjük magunkat, ha előre elkérjük a szerződést és otthon, nyugodt körülmények között át tudjuk olvasni. Ha a tenyésztőnek nincs takargatnivalója, minden további nélkül a rendelkezésünkre bocsátja. 

- Mérlegeljük a vásárlást egy olyan tenyésztő esetén, aki azt mondja, hogy a fajtaspecifikus betegségekre elérhető szűrések bármelyike is nem fontos és nem tudja bemutatni a szükséges dokumentációkat! (szűrésekről később)

- Gondoljuk át a vásárlást, ha a  tenyésztő,  szűrésekkel megelőzhető betegségeket felsorolja a szerződésben, mint kockázatba beillő fajtabetegségek. Ezek lehetnek: Patella, Szív, PRACC/DE, EFS, CM/SM azaz Chiari Malformation/Syringomyelia

- Soha ne vásároljunk olyan tenyésztőtől, aki nem ad származási igazoló lapot (törzskönyvet), garanciát, szerződést, nyugtát! Probléma esetén ezekkel igazoljuk a vásárlás tényét! 

Tudjuk, ez most így elsőre sokkolóan hat, de nem kell aggódni, itt az oldalon, igyekszünk mindenre választ adni és segíteni!

EGY IGAZÁN FELELŐSSÉGTELJES TENYÉSZTŐNEK NINCS TAKARGATNIVALÓJA,  BÜSZKÉNEK KELL LENNIE AZ ELVÉGZETT TESZTEKRE ÉS EREDMÉNYEKRE!


Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.