MVD

MVD / Mitral Valve Disease

Mitrális billentyű elváltozása, mely a szívben található négy billentyű egyike. Olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a mitrális billentyű gyengül, és nem záródik megfelelően. A szív összehúzódásakor a normálisnál lazább szerkezetű billentyű túlmozdul, ami a vérnek a bal pitvarba való szivárgáshoz vezet, mely után szívelégtelenség alakulhat ki.

A Cavalier King Charles spánielben ennek a betegségnek az előfordulása 20-szor magasabb, mint más fajtáknál. Az MVD előrehaladásával az első tünetek, amelyek előfordulhatnak, a napi testmozgást rosszabbul tolerálja, légszomj, köhögés, folyadék a hasüregben, étvágytalanság, éjszakai nyugtalanság, fogyás, ájulás. MVD a cavalierek esetében már korai életkorban is megjelenhet.

A Cavaliereket évente állatorvosnak kell megvizsgálnia, hallgatás útján. Ha gyanú merül fel, érdemes uh vizsgálatot is végeztetni.

                                      Pötty, szívbeteg szuka. Kölykei szerte határon innen és túl 

Mivel úgy tűnik, hogy a genetika felelős a betegségért, ezért a tenyésztőknek nagy felelősége van abban, hogy a szűrésekkel megpróbálják megelőzni, hogy a betegség nem maradjon fent a következő generációk számára. 


Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.