Vérlemezkék (labor)


A Cavalier King Charles spánielek (CKCS) több mint fele "rendellenesen" alacsony vérlemezkeszámmal rendelkezik, és vérükben túlméretezett vérlemezkék is vannak. Ezt a jóindulatú állapotot idiopátiás  tünetmentes thrombocytopeniának nevezik, és a Cavalierekben normális, nem igényel kezelést.

A vérlemezkék általában a legkisebb sejtek a vérrendszerben. Az alacsony vérlemezkeszám ellenére a Cavalierek esetén a vérlemezkék normálisan működnek, és úgy tűnik, hogy nem tapasztalunk semmilyen egészségügyi problémát sem a vérlemezkék mérete, sem a kevesebb száma miatt. Ennek a tipikus helyzetnek azonban vannak kivételei.

Bővebben: 

A legtöbb fajtában a vérlemezkék általában kisebbek, mint a vörösvérsejtek. A CKCS-ben a túlméretezett vérlemezkék (úgynevezett makrotrombociták) egyenlőek vagy nagyobbak, mint egy vörösvértest.  A makrotrombocitózis veleszületett rendellenesség. Semmilyen kezelés nem ajánlott, kivéve, ha a Cavalierünk a vérrel kapcsolatos rendellenességek egyéb tüneteit mutatja. A Cavaliert elővigyázatosságból nem szabad immuntrombocitopénia, vagy rövidítve ITP (egy olyan megbetegedés, amelynél a vérlemezkeszám alapvetően immunológiai okok miatt alacsony) miatt kezelni. A valóban ITP-ben szenvedő kutyákat gyorsan kell kezelni, általában intravénás dózisú  gyógyszerekkel, hogy megmentsék a kutya életét.

A legtöbb kereskedelmi laboratórium automatizált számláló rendszert alkalmaz a vérsejtekhez, amelyek méretük és térfogata alapján határozzák meg a sejttípusokat. Mivel a Cavalierek egyes vérlemezkéi nagyméretűek, előfordulhat, hogy az automatizált vérsejtszámlálók nem ismerik fel a vérlemezkéket vérlemezkéknek, és alulszámolják őket (azt gondolva, hogy ezek a tipikusan nagyobb vörösvértestek), ezáltal pontatlanul csökken a vérlemezkeszám.

Pontos vérlemezkeszám általában a sejtek vizuális számlálásával érhető el. Továbbá, mivel a nagy vérlemezkék annyira törékenyek, a vérmintákat nagyon óvatosan kell kivonni. Ezért a Cavalierekből származó összes vérmintát nagyon körültekintően és lehetőleg csak a kutya nyaki vénájából lehetne venni, majd csak tapasztalt klinikai patológus mikroszkóp alatt megvizsgálni, mielőtt diagnosztizálnák az alacsony vérszintet.

Lehetséges kapcsolat más rendellenességekkel

Évek óta nagyon sok kutatás folyik, és a kutatók feltételezik, hogy a Cavalierek óriás vérlemezkéi okozhatják a magas szerotoninszintet, amely hozzájárulhat a mitralis szelep betegségéhez (MVD) a fajtában. Embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a mitrális szelep regurgitációja (a szívösszehúzódás (systole) során, a mitralis billentyűn keresztül a pitvarba történő vérvisszaáramlás) csökkentheti a vérlemezkék mennyiségét, emellett növelheti méretüket és megváltoztathatja aggregációjukat. Emellett összefüggést jelentettek örökletes óriás vérlemezke betegség és a korán kialakuló mitralis szelep betegség (MVD) között emberek esetén.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a Cavalierekben előforduló epizodikus eséses szindróma EFS összefüggésben lehet a fajta thrombocytopeniajával, mert a vér agyi vérkeringésében előforduló tromboembóliás folyamatok ,szerepet játszhatnak ezekben a szindrómákban.

Tünetek

Úgy tűnik, hogy az idiopátiás tünetmentes thrombocytopeniában szenvedő CKCS-nek nincs semmilyen egészségügyi problémája sem a vérlemezkék nagysága, sem pedig kevesebb száma miatt.

Számos állatorvos, aki nem tud a Cavalierek jóindulatú rendellenességeiről, arra a következtetésre jut, hogy a kutya immuntrombocitopéniaban ( ITP) szenved , amely egy nagyon súlyos autoimmun betegség, amelyben a kutya teste saját vérlemezkéit támadja meg, mintha egy kórokozó baktériumok vagy vírusok lennének, vagy immunmediált hemolitikus vérszegénység (a szervezet saját vérének pusztításába kezd, ennek eredményeképp felgyorsul a vörösvértest állomány fogyása) .

Az ITP-nek nagyon súlyos tünetei vannak, például szokatlan vérzések, petechiák (pontos zúzódások - apró vörös vagy lila foltok a kutyán, amelyet kapilláris erek "törése" okoz ), nagyobb véraláfutás , vérzés a szájból vagy az orrból vagy a szem belsejéből , fakó íny, letargia, gyengeség, rendellenesen gyors pulzus, megnövekedett légzésszám és / vagy sötét, kátrányos széklet, amely jelzi a vér jelenlétét. Tehát, kivéve, ha a CKCS-nek is vannak az előbbiekben felsorolt tünetei, rendkívül valószínű, hogy a Cavalier csak a fajta jóindulatú thrombocyta-rendellenességével rendelkezik.

Kezelés

Abszolút semmilyen kezelés nem ajánlott, kivéve, ha a kutya a vérrel kapcsolatos rendellenesség egyéb tüneteit mutatja.

Amit megtehetsz

Alapvető fontosságú, hogy a Cavalierek tulajdonosai tisztában legyenek ezzel a jóindulatú thrombocyta problémával. A kutyák különböző okok miatt rendszeresen vérvizsgálaton esnek át, és a vérlemezkeszám ezeknek a vizsgálatoknak az alapeleme. Azok az állatorvosok, akik nincsenek tudatában annak, hogy a CKCS-k alacsony vérlemezke számának szinte mindig az az oka, hogy a kevesebb vérlemezke nagyobb, mint bármilyen súlyos vérhiány (és sajnos sok ilyen állatorvos létezik), életveszélyes immunválasz-rendellenességet feltételezhetnek, és teljesen felesleges (és életveszélyes) kezeléseknek, például intravénás szteroid dózisoknak tehetik ki őket. 

Mindenképp fontos dolog tájékoztatni az állatorvost a vérvizsgálat elvégzése előtt erről a jóindulatú rendellenességről.

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.