CC/DE

Curly Coat & Dry Eye Syndrome göndőr szőr és száraz szem szindróma

A száraz szem és göndör szőrzet, amelyet veleszületett keratoconjunctivitis sicca és ichtyosiform dermatosis néven ismert, a kutya szemét és bőrét érinti. A kutyák szeme nem termel könnyet, így a szemük száraz, ég, baktérium telepedhetnek meg rajta, szaruhártyafekélyt eredményez, hihetetlen fájdalommal jár és vaksághoz vezethet.

Szőrük göndör, bőrük gyulladt és szárazzá válik, különösen a láb környékén, ami megnehezítheti az állást és a járást és fájdalmat okozhat.

CC/DE szindróma Cavalierekre jellemző probléma, és a legtöbb kutyát, akinél diagnosztizálták ezt a betegséget, belehaltak.

Mentes (N/N): ezeknek a kutyáknak két normál DNS-példányuk van. A mentes kutyákban nem képes kialakulni a száraz szem, göndör szőr szindróma.
Hordozó (N/A): ezeknek a kutyáknak egy hibás örökítő anyaga és egy normál DNS-példánya van. Ezek a kutyák nem feltétlenül mutatnak tüneteket, de utódaiknak átadhatják a betegséget. Ezért is nagyon fontos a körültekintő párosítás. Hordozó kutyát kizárólag mentes kutyával lehet fedezni, és ekkor is kb. 50 %-a a kölyköknek hordozó lesz. Ezeknél a kutyáknál nem alakul ki a száraz szem és göndör szőr szindróma, ám utódaiknak kb. 50% -ára átadják a mutációt.

Érintett (A/A): ezeknek a kutyáknak két hibás DNS-ük van és életük során valószínűleg az  a száraz szem és göndör szőr szindróma klinikai tüneteit mutatják.Tenyésztésből szigorúan ki kell zárni őket!

Megelőzésére DNS-tesztet áll rendelkezésre, amely hasznos diagnosztikai eszközt biztosít az állatorvos és a kutyatenyésztők számára.


Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem:  A cavalierspaniel.hu oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.