Köldöksérv

A leggyakoribb sérv.

6-8 hetes kor körül a tenyésztő már láthatja és jó esetben értesíti a vásárlót.

A köldöksérv öröklődés útján is létrejöhet, de a köldökzsinór túl rövid vágása vagy a köldökzsinór túlzott terhelése is okozhatja. Az öröklés módja ismeretlen, de ez az állapot más egészségügyi problémákhoz képest csekély.

Ha a köldökgyűrű nem záródik be azonnal a születés után, akkor néha egy kis zsírszövet "csapdába esik" a hasüregből a hasűri tartalom a bőr alá türemkedik miután a gyűrű bezáródott, és egy dudor lesz látható és tapintható. Mérete a borsónyitól akár diónyi is lehet.

Minden esetben érdemes orvossal konzultálni, mert kisebb sérvek esetén csak zsírszövet lehet a sérv oka, de nagyobb kizáródás esetén akár szervek vagy bélszakasz is kitüremkedhet.

Kisebb sérvek maguktól bezáródhatnak és csak esztétikai problémát okoznak, de nagyobb sérvkapu esetén a kitüremkedett hasűri tartalmat műtéttel kell visszahelyezni. 

Vannak tenyésztők, akik valamilyen oknál fogva nem szólnak erről a leendő boldog kutyatulajdonosnak. Ezért is érdemes a kölyköt alaposan megnézni, még a szerződés aláírása előtt és írásban rögzíteni.  

5 hónapos törzskönyves kan kutyus

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.