Fogbetegség

.

A fogászati ​​betegség a kutyák leggyakoribb krónikus problémája, a második életkor után szinte a 80% -át érinti. A fogkő felhalmozódásával kezdődik, és a fogíny és a fogak fertőzéséig terjed. kis barátunk elveszítheti fogait, aminek következtében a máj, a szív és az ízületek is károsodhatnak. Kutyánk élettartama emiatt akár egy-három évvel is rövidülhet. Megelőzésképpen rendszeresen tisztítsuk a fogaikat.

A kutyák bemutatásakor a helytelen harapás nem csak esztétikai probléma. Valójában a helytelen fogak befolyásolhatják a kutya egészségi állapotát és jólétét. Ezért a kutya harapása nagyon fontos.

A hibás fogazat és a torz koponya alak negatív hatással lehet a testtartásra és az egyensúlyra.

A kutya szájának ellenőrzésekor a bírók gyakran megvizsgálják, hogy a felső és az alsó metszőfogak hogyan záródnak. Ezt nevezik a kutya "harapásának". Ha a kutyának jó harapása van, akkor azt "jó harapásnak" nevezik, de ha a harapás nem felel meg a fajta szabványainak, akkor azt nem megfelelő harapásnak nevezik.

                                    Törzskönyves kan kutya, hiányos, "különleges" fogsorral

A jó tenyésztő nem tenyészt kutyákat nem megfelelő harapással, mivel a harapással kapcsolatos problémák később is előjöhetnek.

A 6-8 hetes koráig a kölyökkutyának teljes éles, tejfogakkal kell rendelkeznie, amelyek 28 fogból állnak: 12 metszőfog, 4 szemfog és 12 előzápfog. Ezek az alsó és a felső állcsonton fele-fele arányban helyezkednek el.

A felnőtt kutyának 42 foga van: 12 metszőfoga, 4 szemfoga, 16 előzápfoga, 10 zápfoga van. Ezek az alsó és a felső állcsonton fele-fele arányban helyezkednek el. 

Kölyökkutya vásárlásakor figyelmesen nézzük meg a fogsorát, fogainak záródását! 

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.