Rejtett here

Rejtett here, retentio testis,cryptorchizmus, maldescensus testis

A betegség elnevezése arra utal, hogy az egyik vagy mindkét here (herék) nem tud leereszkedni a herezacskóba. A herék a hasüregben fejlődnek, általában a kölyök 2 hónapos korára ereszkednek a herezacskóba. Vannak fajták és egyedek, akiknél ez elhúzódhat, de normálisan 6 hónapos korig meg kell történnie.

Hogyan diagnosztizálják?

Hasi ultrahang vagy röntgenfelvétel (röntgen) elvégezhető a herék pontos helyének meghatározása céljából.

Mi okozza, és milyen gyakori ez?

Minden fajtában előfordul, ám a kisebb testűek esetében gyakoribb. Az esetek kb. 75% -ában csak egy here nem száll le, míg a fennmaradó 25% -ban mindkét here érintett. A jobb herék esetén több mint kétszer olyan valószínű, mint a bal heréknél.

Az összes kutya körülbelül 1-3% -át érinti. Úgy tűnik, hogy a betegség öröklődik, mivel a kutyák családjában gyakran előfordul, bár a pontos ok nem teljesen tisztázott.

Tünetei:

Ez az állapot ritkán jár fájdalommal vagy más tünetekkel, egészen addig, amíg szövődmény nem alakul ki. Korai szakaszában a fennmaradt here jelentősen kisebb, mint a másik, normál here. Ha mindkét here érinett, a kutya meddő lehet. A visszatartott herék továbbra is tesztoszteront termelnek, de általában nem képesek spermatermelésre.

A rejtett here egyik szövődménye a herecsavarodás. Ha ez bekövetkezik, akkor a hirtelen és súlyos hasi fájdalom jelei mutatkoznak.

                                      5 hónapos fiúcska, heréi a hasüregben. Műtét vár rá. 

Kezelése

A here / herék eltávolítása javasolt a lehető leghamarabb.

Mi történik, ha nem távolítjuk el?

Számos jó oka van a here eltávolításának. Az első a genetikai hiba eltávolítása a fajtavonalból. Másodszor, a rejtett herével élő kutyáknál nagyobb valószínűséggel fejlődik ki heredaganat. Végül, a rejtett herével élő kutyáknál jellemzően kialakulhat az ép hímekkel társuló rivalizálás, például a vizeletjelölés és az agresszió.

Mi a műtét prognózisa?

A prognózis kiváló azoknál a kutyáknak, akik korai műtéten esnek át. A műtét viszonylag rutin, és az eredmények túlnyomórészt pozitívak.

Kölyök vásárlása esetén a szerződésben benne van, hogy mindkét here megvan. Ezt érdemes figyelni. Ha egy van vagy egy sem, akkor ezt a szerződésben rögzíteni kell! Egy korrekt tenyésztő olcsóbban adja a kölyköt vagy beszáll a műtéti költségekbe! 

Figyelem! Amikor boldog gazdiként a szerződést aláírjuk, győződjünk meg arról, hogy mindkét here anatómiailag a megfelelő helyen van. Ha ettől eltérőt tapasztalunk, azt feltétlenül tüntessük fel az adásvételi szerződésben! Elállhatunk a vásárlástól, tenyésztő  felajánlhatja, hogy fedezi a műtét költségét illetve jelentős árkedvezményt adhat. 


Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.