Cukorbetegség

A Cavalier King Charles spániel genetikailag hajlamos a cukorbetegség kialakulására.

A diabetes mellitust általában "cukorbetegségnek" (más néven "1. típusú cukorbetegségnek") hívják, mert túlságosan magas a vércukorszint, és a cukor (glükóz) jelenléte a vizeletben. Ez megakadályozza, hogy a Cavalier étrendjében lévő glükóz energiává alakulhasson.. Ezt az inzulin hormon hiánya okozza. Az izmok, a zsírszövet és a máj inzulint igényelnek az étrendben elfogyasztott szénhidrátok, fehérjék és zsírok felhasználásához.

A diabetes mellitusban szenvedő kutyák átlagos életkora 6-8 év.

Tünetek lehetnek:

  • erős szomjúságérzet, rohamivás
  • súlycsökkenés
  • édes illat a levegőben
  • szokásosnál több vizeletet ürít naponta
  • mindig éhes, de testsúlya nem nő vagy csökkenhet
  • homályos szemlencse

Ha a cukorbetegséget nem kezelik időben vagy helyesen, akkor súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. A ketoacidózis, amelynek tünetei között szerepelhet a szürkehályog, letargia, hányás, hasmenés, vakság a retina degenerációja miatt. , és kóma. A ketoacidózis a kutya anyagcseréjének nagyon súlyos zavarát jelenti, és kezelés nélkül valószínűleg halálhoz vezet.

Diagnózis

A cukorbetegséget a kutya tünetei és a kórosan magas vércukorszint mérése alapján diagnosztizálják. A vér glükóz normális szintje 4-7 mmol / L. A cukorbetegség az egyetlen gyakori betegség, amely miatt a vércukorszint megemelkedik és normális szint felett marad.

Kezelés

A diabetes mellitus nem gyógyítható. A kezelés célja a klinikai tünetek minimalizálása és a szövődmények (például hipoglikémia [alacsony vércukorszint] és a ketoacidosis) megelőzése. Orvosi szempontból inzulinnal és diétával kezelik.

Néhány régebbi tanulmány kimutatta, hogy a magas rosttartalmú étrend javíthatja a cukorbetegségben szenvedő kutyák glikémiás szabályozását.

Tenyésztők felelőssége

A Canine Inherited Disorders Database (Kutya örökölt betegségek adatbázisa) azt ajánlja, hogy ne legyenek a tenyésztésben diabetes mellitus tünetekkel küzdő kutyák, és a szüleiket és a testvéreket tekintsék potenciális hordozóknak.

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 


Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.