Ápolás


A cavalier ápolása könnyű feladat, ha rendszeresen gondot fordítunk rá. Szőre selymes és dús, nem göndörödik, bár némi hullámosság megengedett. A szőrápoláshoz szükség van egy ritka és sűrű fogú fém bontófésűre, és egy kefére. A füleken, a mellkason, a lábakon, farkon, és a mancsokon rendszerint hosszú, dús szőr nő- ez a fajta egyik sajátossága. A szőrzetet rendszeresen ki kell fésülni, különösen a mellkason, a füleken, és a fülek mögött, valamint a lábak között. A fülek és a mancsok hosszú szőrzetét tisztán kell tartani, a karmokat pedig röviden. Ha a szőr jó minőségű, a sár száradás után könnyen kifésülhető belőle, sőt nagyrészt magától kipotyog. Nyáron különösen figyelni kell, ha toklász fúródik a fülébe vagy a mancsába, az orvossal kell eltávolíttatni.

A Cavalier King Charles spániel szőrét nem szabad nyírni, trimmelni! A túl nagy szőrű kutyáknak a talpak alsó felén az ujjak között, és a fülek belső hallójárat körüli szőrét el lehet távolítani, de úgy, hogy ne keltse nyírt kutya benyomását. A cavalier egyéb helyeken történő nyírása a kiállításokon kizáráshoz vezet. Azt javasoljuk, hogy már kicsi korában gyakran és játékosan kefélgessük, fésüljük, hogy felnőtt korában nyugodtan, élvezettel viselje ezt a tevékenységet. Fürdetni csak szükség esetén, de legfeljebb 3 havonta kell.

Összeállította: Bódogné Mogyorósi Krisztina Szőrmók kutyamosó tulajdonosa

Fülfertőzés, -gyulladás: Az összes nagy, lelógó fülű kutyafajta rendszeres fülápolást igényel. Ennek az ajánlott rendszeressége: hetente. . Sok problémát megelőzhetünk, ha a fülkagyló körüli dús szőrzetet rendszeresen megnyírjuk. Ezzel elejét vehetjük, hogy a dús szőrzetben a por megálljon, illetve jó környezetet biztosítson a különböző baktériumok számára.

Cavalier King Charles spániel szőre nem vágható, nem trimmelhető!

Ez a szabály annyira fontos a fajta szempontjából, hogy a CKCS klubok nemzetközi szinten kifejezetten belefoglalják a "No Trimming"  kifejezést a hivatalos fajtaszabályzatba.

Ha a bírók vágott szőrű Cavailert látnak, kizárják a szemléből és el kell hagyni a kiállítási gyűrűt. Az egyetlen megengedett vágás a kutyák mancsának alján lévő betétek közötti szőr.

Az elsődleges ok, amiért a fajtaklubok megtiltották a szőrnyírást az, hogy a Cavaliereknek kétrétegű szőrük van -- puha alsó és "durvább"külső szőr . A két réteg egymástól függetlenül növekszik és különböző hosszúságúak.

A külső réteg általában lassabban növekszik. Az aljszőrzet rövidebb és gyorsabban növekszik.

Az aljszőrzet évente kb. kétszer hullik. Általában véve a kettős szőrréteggű kutyák érzékeny bőrrel rendelkeznek, így hajlamosabbak az irritációra, gyulladásra és napégésre. A kettős szőrzet megvédi őket ezektől. A nyírás azt eredményezheti, hogy csak az aljszőrzet marad, a környezet káros elemeinek kitéve.

Az aljszőrzet télen szigeteli, nyáron lehűti a kutyát. A teljes dupla réteggel rendelkező kutyák testfelszíni hőmérséklete általában 4º-kal alacsonyabb, mint a vágott vagy borotvált kutyáknál, mivel teljes dupla rétegük a magasabb hőmérséklettől való szigetelésére szolgál.

A kétrétegű szőrrel rendelkező kutyák vágása a szőr minőségének állapotát is károsíthatja, és a szőr sosem nő vissza rendesen, a minősége gyérebb, ritkább lesz.


Oldalvédelem:  A cavalierspaniel.hu  oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.