Kennelköhögés


A kutyák fertőző légzőszervi betegsége - más néven kennelköhögés vagy tracheobronchitis - rendkívül fertőző állapot, amely a kölyökkutyákat és felnőtt kutyákat is érint. A betegség a kutya légcsővének és hörgőjének gyulladását okozza.

Minden kutya fogékony, de a betegség leggyakoribb azoknál a kutyáknál, akik zsúfolt helyeken vannak, például állatmenhelyeken, kennelekben.

A legtöbb esetben csak enyhe betegséget okoznak, olyan tünetekkel, amelyek a gazdikat megrémítik, de a kutyára nem annyira veszélyesek. Ettől függetlenül nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életveszélyes tüdőgyulladássá is alakulhat.

A kennelköhögés olyan állapot, amelyet több különféle fertőző korokozó bármelyike, ​​vagy ezek kombinációja okozhat.

A leggyakoribbak: a Bordetella bronchiseptica és a Mycoplasma baktériumok, a parainfluenza vírus és a kutya adenovírus-2 (CAV-2).

A kennelköhögés a nyállal és orrváladékon keresztül terjed. Ez történhet közvetlen érintkezés útján, amikor a kölyökkutya szippant vagy megnyal egy fertőzött kutyát, vagy egy környezetben lévő szennyezett tárgyat. A köhögéssel ugyanakkor a kórokozókat a levegőn keresztül is továbbítja egyik kutyáról a másikra. A tünetek általában két-tíz nappal az expozíciót követően alakulnak ki.

A kennelköhögés tipikus tünete valójában a köhögés. Gyakran izgalom, ivás vagy enyhe nyomás is előidézheti.

Előfordulhat láz vagy étvágytalanság is. A tünetek néhány naptól több hétig is tarthatnak.

Az állatorvosnak sokat mond az az információ, hogy ha nemrég hoztuk egy kennelből vagy menhelyről. A legtöbb esetben nem fontos azonosítani a kutya tüneteit okozó fertőző kórokozót.

A fertőzés irritációt okoz, amely köhögést vált ki. A köhögés még inkább irritációt okoz. Az enyhe esetek otthon pihenéssel is orvosolhatóak, de ha a kiskutya tünetei súlyosak vagy nem javulnak viszonylag gyorsan, akkor állatorvosi ellátásra lesz szükség.

Antibiotikumok szükségesek lehetnek a bakteriális fertőzések esetén.

Megelőzés

A kennelköhögéssel diagnosztizált kutyát izolálni kell.

Érdemes a védőoltás lehetőségével élni.

Állatorvosa tanácsot ad a legmegfelelőbb megoldásról.

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.