Ivartalanításról


A szaporítás és a tenyésztés különbségéről egy korábbi fejezetben olvashattunk.

Ha a kölyköt nem tenyésztési célra vásároltuk, akkor ivartalanítani kell! 

Egy magára valamit is adó tenyésztő ezt az adásvételi szerződésben rögzíti és erre kötelezi is a vásárlót.

Az ivartalanítás, az állatok általános érzéstelenítés alatt végzett műtéte.

Ezzel az eljárással megelőzhetjük a betegségeket, egészségesebb, boldogabb és hosszabb élettartamot biztosíthatunk.

A műtétet tapasztalt állatorvosok végzik a legújabb általános érzéstelenítő gyógyszerek és a legkorszerűbb ellenőrző eszközök felhasználásával.

A kedvtelésből tartott kutyák gazdijaként konzultálnunk kell az állatorvossal, hogy meghatározzuk a műtéthez megfelelő életkort.

Szukáknak a műtéti eljárás során, a reproduktív szerveit (petefészek és méh) távolítják el.

Kan kutyáknak a műtéti eljárás során, a reproduktív szerveit (heréket) távolítják el.

Felépülés

Ha nincsenek szövődmények vagy egyéb egészségügyi problémák, akkor a kutya általában hazamehet már a műtét napján, az aktív tevékenységet néhány napra korlátozni kell, míg a műtéti seb gyógyul.

Általában védő gallért kapnak, hogy megakadályozzuk a műtéti seb nyalogatását. Kontrollra vissza kell menni, hogy ellenőrizni tudják gyógyulását és eltávolítsák a varratokat.

Előnyök

Kan kutyák esetén:

A nem ivartalanított kutyák heredaganattal, prosztataproblémákkal, perientális sérvvel stb. szenvedhetnek.

Az ivartalanítás csökkenti az agressziót és a szexuális frusztrációt is, amelyek valójában betegséget és még további gondokat okozhatnak.

A kutyák párzási szezonban messziről megérzik a szukát. Nem tudnak ellenállni a kísértésnek, elmenekülhetnek, kiszökhetnek és közúti baleseteket okozhatnak vagy harcba kerülhetnek.

Ha nem tud megszökni, akkor a benne lévő vágya tárgyakra vagy akár emberekre is irányulhat. Ugatás és agresszió szintén a frusztráció jele lehet.

Szuka kutya esetén:

Az ivartalanítás jelentősen csökkenti az emlődaganatok előfordulását a későbbiekben. Minél előbb elvégeztetjük a műtétet (az első születésnap előtt), annál alacsonyabb a daganatok kialakulásának veszélye.

Emellett kiküszöböli a pyometra/ gennyes méhgyulladás elnevezésű állapot kialakulásának kockázatát is, amelyben a méh megfertőződik és eltávolításra kerül. Ez egy nagyon súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot.

A műtéttel megelőzhetjük az álvemhesség kialakulását is, amely fizikai és magatartási változásokat okozhat.

A szukák 6 havonta tüzelnek. Ez kellemetlenséggel járhat és temperamentum változásokat okozhat.

Ha eljön a párzási idő, képes lesz megszökni, a kanoknál leírt veszélyeken túl, még nem kívánt vemhességhez is vezethet.

Mikor?

Erről megoszlanak a vélemények, mindenki beszélje meg a kezelőorvosával. Ami biztos, hogy az a tündérmese már nem állja meg a helyét, hogy a szuka legalább egyszer szüljön. Ha valaki nem bejegyzett tenyésztő, nincs értelme szaporítani, pláne úgy, hogy egészségügyileg semmi nem indokolja.

Van olyan ajánlás, mely szerint kan és szuka kutya esetében is érdemes megvárni a 6 hónapos kort, de ha szukánk már tüzelt, akkor annak befejezésétől számított három hónap után ajánlott a műtétet elvégezni.

Kövér lesz?

Magától a műtéttől nem lesz. Ha azonban kutyánk anyagcseréje lelassul, akkor kevesebb kalóriát igényel. Ha többet vesz fel, hízni fog.

Nagyon meg fog változni a személyisége?

Kutyánk viselkedését és személyiségét mi magunk formáljuk. Az ivartalanítás hozzájárulhat a szexuálisan vezérelt viselkedés csökkentéséhez, de nem helyettesíti a mindennapi szocializációt és nevelést.

Mennyire fog szenvedni?

Mint minden műtét és betegség, fájdalommal jár. A műtét utáni egy-két nap nehezebb lehet, de utána semmi gond nem lesz. Tapasztalat az, hogy a gazdikat jobban megviseli, mint a kis kedvenceket.


Oldalvédelem:  A cavalierspaniel.hu  oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.