Epilepszia

Alig van rémisztőbb, mint amikor a kutyánk rohamot szenved. Tehetetlennek érezhetjük magunkat.

Az epilepszia a háziállatok rohamainak leggyakoribb oka, és a leggyakoribb idegrendszeri rendellenesség kutyáknál, de a kezelések rendelkezésre állnak és általában elég hatékonyak.

Mi okozza az epilepsziát?

Az epilepszia egy agyi rendellenesség, amely az állatokon ismétlődő rohamokat vagy görcsöket okoz.

A rohamokat számos betegség okozhatja, amelyek közül nem mindegyik epilepsziás, és az állatorvosnak a mérgezéses okokat, daganatokat, fertőzéseket, kardiovaszkuláris betegségeket és sok más betegséget ki kell zárnia, hogy kimondhassa a diagnózist.

A rohamokat szenvedő kutyák 40-80%-a epilepsziában szenved. A rohamok gyakran "csak" egy rövid működési zavart jelentenek.

Az epilepszia örökölhető, egyes fajták esetében magasabb az előfordulásának gyakorisága. A roham egy speciális típusa, amelyet temporális lebeny epilepsziának neveznek, a Cavalier King Charles spánielben fordul elő, és olyan viselkedési megnyilvánulásokkal jellemezhető, mint például "légyharapás', amikor a kutya megkísérel elkapni egy képzeletbeli legyet.

Hogyan néz ki a roham?

A háziállatok gyakran eltérően viselkednek közvetlenül a roham előtt. Lehet, hogy depressziós, zavart, megpróbál elrejtőzni, ideges vagy megpróbálja felhívni magára a figyelmet vagy néhány másodpercig egyszerűen csak sír vagy sikoltozik. Ezt prodromális (betegség kezdetét jelző) stádiumnak nevezzük, és bizonyos esetekben ilyen viselkedést tapasztalhatunk meg órákkal, vagy akár néhány nappal a roham előtt.

Maga a roham magában foglalhatja a különféle viselkedési formákat, például összeomlást, görcsöket, kontrollálatlan végtagmozgásokkal, bőséges nyálzást, remegést, rágást (különösképpen semmit), valamint spontán vizelést és székletürülést.

Tünete lehet még a kutya saját farkának vagy valami észlelt (láthatatlan) tárgynak az üldözése.

A roham alatt az állat elveszíti eszméletét. Közvetlenül utána zavartnak és átmenetileg vaknak is tűnhet, ami néhány másodperctől fél óráig is tarthat.

Az epilepsziának számos oka, megjelenési formája van, ezért nagyon fontos, hogy lezajlását az állatorvosnak minél részletesebben mutassuk be. A legjobb, ha kamerával rögzíteni tudjuk.

Ha nem túl gyakoriak, akkor az állatorvos kérheti, hogy a kezelés megkezdése helyett egy ideig csak figyeljük meg a kutyát.

Nagyon fontos azonban a gyakori vagy elhúzódó rohamok kezelése, mivel minden bekövetkező roham növeli a kutya hajlandóságát a gyakori rohamokra vagy a Status epilepticusnak (epilepsziás státusz) nevezett veszélyes állapotra. A Status epilepticus egy sor egymás után bekövetkező, potenciálisan halálos kimenetelű roham, amelyek között nincs nyilvánvaló szakadás. Rendkívül kellemetlen a kutyánk számára, tragikus esetben agyhalált is okozhat.

Gyakori vagy elhúzódó rohamok esetén általában gyógyszeres kezelés javasolt, és erre az élete végéig szüksége lehet. A gyógyszerek valószínűleg nem teljesen szüntetik meg a betegséget, de csökkentik az kockázatát és meghosszabbíthatják az életét azáltal, hogy csökkentik a gyakoriságát.

Mit tehetünk roham esetén?

Nagyon óvatosnak kell lenni, amikor roham alatt segíteni szeretnénk, hogy elkerüljük a kutyus vagy a saját sérülésünket. Nem kell megpróbálnia kinyitni a száját, mivel a kutyák nem nyelik le nyelvüket. A roham után hagyjuk, hogy kutya csendes, sötét környezetben gyógyuljon. Ha azonban hosszú ideig (5 percnél hosszabb ideig) tart a roham, akkor el kell vinnie állatorvoshoz. 

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Cavi gazdi írta: 

Az epilepszia és mi

Füge 2016. március 06 -án született egy aranykoszorús mestertenyésztő kenneljében, május 1 -én hozhattam haza.

Első rohamunk - utólag már tudom, hogy az volt - 2016.05.21 -én volt: kimerevedett a buksija és remegett. Akkor az állatorvos kis időre ott fogta, adott Neki konzervet, majd azt mondta, leesett a vércukorszintje és szinte már azt is, hogy az én hibám, mert nem etetem elég gyakran (itt az igazsághoz tudni kell, Füge mindig is rettenetesen rossz evő volt, minden falatot úgy kellett "belejátszani", szó szerint, eldobni a tápot/virslit/husit és akkor ha volt kedve utánaszaladt és pár másodperces ide-oda böködés után megette... mára már túl vagyunk a BARF kezdeti sikereken, majd a teljes sikertelenségen és rengeteg féle táp-próbán, mire rátaláltunk a jelenlegire (platinum) amit már több hónapja rendszeresen megeszik). Szóval az első vizsgálat után nem kis lelkiismeretfurdalással, de megnyugodva tértünk haza.

A rohamok heti szinten ismétlődtek, fej- és testremegéssel. Vérvételek, ultrahang és MRI vizsgálatok sora következett. Ez utóbbin enyhe chiari-szerű elváltozást állapítottak meg. De a rohamokra bár nem találtunk megoldást, a chiari miatt nem sok jóval bíztattak, a legrosszabb az volt, hogy fontoljam meg az altatást, mert ez csak egyre rosszabb lesz, fájdalmai lesznek. Füge a "remek" tanács idején alig volt 4 hónapos...

Nem adtuk fel - természetesen a javaslat után orvosváltás mellett -, kerestük az okokat tovább. Édesapám humán orvos, az elmondott tünetek alapján Ő mondta ki először 2017. nyarán, hogy szerinte ez epilepszia (addig az állatorvosok semmit sem találtak, nem állapítottak meg). Ezen a vonalon indultunk tovább, újabb vérvétel, teljes vérkép. Kizárták az epilepsziát, mondván a máj eredmények jók. Örültünk is, meg nem is, hiszen a probléma fennállt és azt se tudtuk mi az.

Rohamaink továbbra is voltak és egyre súlyosabbak. Nálunk a hátsó lábaknál kezdődtek a rohamok, az első jel az volt, hogy nem lépett rajtuk, hanem ugrált, oda-oda kapott, mintha bogár lenne rajta, vagy megcsípte volna ott valami, aztán összeakadtak és elesett, majd teljesen az oldalára dőlt, mind az első, mind a hátsó lábai kimerevedtek, teljes testét rángatta a görcs, kidülledtek a szemei, rettenetesen lihegett, lilult a nyelve, sokszor bepisilt és bekakilt. A legrosszabb esetekben látszott, hogy nincs teljesen tudatánál.

Azt megfigyeltük, hogy a fizikai igénybevétel (futás, úszás) nem tesz jót, illetve a fokozott pozitív, vagy negatív izgalom sem.

2018. júniusában egy családi találkozó alkalmával a túlzott öröm váltotta ki az addigi legszörnyűbb rohamot. Az egyikből épp, hogy kijött és nagyjából rendeződött a légzése is, már jött is a következő...3 egymás után, majd orvos, diazepam kúp. De este újabb roham. Ekkor kerültünk a komáromi Okavango rendelőbe, ahonnan Dr. Kiss Gabriellához küldtek minket, epilepsziával.

Doktornő 2018. júliusában és augusztusában beállította a gyógyszereink és megtanította, milyen esetekben mit, mikor kell szednünk, elmondta kihez fordulhatunk a közelünkben roham esetén és a bélproblémákra is az Ő irányítása mellett találtuk meg a megoldást. Javaslatára naplót vezettem a rohamokról, frontokról - nekünk a meleg front a gyenge pontunk.

Mióta Füge gyógyszert szed, sokkal ritkábbak a rohamok. Kerüljük a veszélyeztető helyzeteket, így bár az úszás, a falevélkergetés nagy kedvence volt, csak szűk határok között engedjük meg, az óriás futásoknak pedig teljesen véget vetettünk Nála, ezért a pórázt még a parkokban, erdőkben sem vesszük le róla.

Ha nagy baj van, Dr. Dávid Zoltán érdi állatorvoshoz fordulunk, aki a legutóbb december 29-én este 8kor mentette meg Fügét.

Oldalvédelem:  A cavalierspaniel.hu  oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.