Elsősegély

Súlyos sérülésnél mindig gyors állatorvosi segítségre van szükségünk! Mérjük fel a baj súlyosságát!

Hőmérés:

Cavalier King Charles spániel normál hőmérséklete 37,7 és 38,2 ºC között mozog.

Használjunk digitális rektális hőmérőt! Dörzsöljük meg egy kis vazelinnel, és helyezzük be kb. 2 cm-re a végbélébe. Tartsuk állva a kezünkkel a hasa alatt, nehogy ráüljön a hőmérőre!

A normál pulzusnak 80 és 140 ütés / perc között kell lennie, ezt legegyszerűbben a hátsó láb belsejében lévő combcsont mentén futó combverőéren lehet kitapintani.

A normál légzés körülbelül 15-20 lélegzet percenként.

Mi az elsősegély?

Az elsősegély az orvosi vészhelyzetben nyújtott kezdeti kezelés.

Ennek célja:

 • megőrizni az életet
 • csökkenti a fájdalmat és a kellemetlenséget
 • minimalizálni az állandó fogyatékosság vagy eltorzulás kockázatát

Vészhelyzet esetén mit tegyünk először?

1. Nyugodjunk meg (ez a legnehezebb), és értékeljük a helyszínt! Ez mindenki biztonsága szempontjából fontos.

2. Tartsuk a kutyát melegen (kivéve a hőguta esetét), a lehető legcsendesebben, és minimalizáljuk a mozgását, különösen, ha lehetséges trauma, törött végtag vagy bármilyen neurológiai tünet jelentkezik!

3. Vegyük fel a kapcsolatot az állatorvossal, tájékoztassuk a helyzetről, és kérjünk konkrét elsősegélytanácsot!

4. A sérült kutya biztonságos mozgatásához vagy szállításához kérjünk segítséget valakitől! Óvatosan mozgassuk!

5. Igyekezzünk mihamarabb orvoshoz vinni!

A vészhelyzet okozta stressz az egyébként barátságos állat agresszív viselkedését okozhatja. Fontos annak biztosítása, hogy minden mentőszemélyzet biztonságban részesüljön, aki megkísérel segíteni egy sérült állaton.

"Szájkosár" készítése: Az orra pórázból, övből, zokniból, kötélből hevedert készíthetünk.

Csomagolás: A kezelhetetlen kutyus testét egy takaróba vagy törülközőbe tekerhetjük.

Gerincsérülés gyanúja esetén fektessük a kutyát egy deszkára, és rögzítsük a táblára hevederekkel vagy zsinórokkal. Különös figyelmet kell fordítani a fej és a nyak rögzítésére.

Mi a sokk?

A sokk "orvosi meghatározás szerint az az állapot, amikor a vérkeringés hirtelen súlyosan elégtelenné válik, az életfontosságú szervekbe nem jut elég oxigén, és kóros anyagcseretermékek szaporodnak fel a szervezetben."

Ide tartozik a súlyos trauma, vérzés vagy hirtelen vérvesztés, szívelégtelenség és a vérkeringés egyéb okai (pl. súlyos és hirtelen allergiás reakció és hőguta). Ha nem kezelik gyorsan és hatékonyan, a szisztémás sokk visszafordíthatatlan sérülést okozhat a testsejtekben, és halálos lehet.

Sokk tünetei:

 • gyors légzés
 • megnövekedett pulzus
 • sápadt nyálkahártya: íny, ajkak vagy a szemhéj alatt
 • láb vagy a fül hideg lehet
 • hányás és reszketés
 • A sokk előrehaladtával a legtöbb kutya csendes és nem reagál.

Mi tegyünk?

Tartsuk a kutyát a lehető legcsendesebben és takarjuk be.

Kövessük az A, B, C elsősegély nyújtását:

Szabad légút biztosítása, ha bármi akadályozza a légutakat, az oxigén bejutását a tüdőbe. Tisztítsuk meg a légutakat! Legyünk óvatosak - a kutya véletlenül haraphat.

Vizsgáljuk a reflexeket!

Talp reflex: csípjük meg az egyik lábujját vagy a lábujjak közötti bőrt. Ha az állat nem reagál kómában van vagy megállt a szíve.

Szaruhártya reflex: óvatosan érintsük meg a szaruhártya felőli részét, ha eszméleténél van pislogni fog.

Befúvás: Légzésvizsgálat. Figyeljük meg az állat mellkasát, hogy lélegzik e! Normál esetben a légzésszám percenként 15-20, ez egy esetleges baleset vagy stressz során felgyorsulhat.

Ha a kutya eszméletlen, és úgy tűnik, hogy nem lélegzik, próbáljuk meg finoman pumpálni a mellkasát. Ha ez nem sikerül, kezdjük el a befúvást.

Szívmasszázs: A keringés ellenőrzésekor a szívverést kitapinthatjuk, ha a könyöke mögött a kezünket rászorítjuk az állat mellkasára.

Szívverése 80-140 lehet.

Ha nem észlelünk szívverést vagy pulzust, vagy ha gyenge és lassúnak tűnik, próbáljuk meg tenyérrel nyomni a mellkasát, és emeljük fel a test alsó felét, hogy elősegítsük az agy véráramát.

Befúvás kivitelezés

1. Óvatosan húzzuk ki a nyelvet a szájból.

2. Húzzuk ki a fejet és a nyakat úgy, hogy egyenes vonalban legyenek.

NE húzzuk a nyakat, ha nyilvánvaló a fej- és nyaktrauma.

3. Óvatosan tisztítsuk meg a száját minden olyan hulladékról, amely akadályozhatja a légzést.

4. Helyezzük a kezünket az állat pofájára, miközben a száját becsukva tartjuk és nyakát kinyújtja.

5. Az orrlyukakba 2-3 befúvást végezzünk és figyeljünk a mellkas emelkedésére! Ha nem észlelünk emelkedést a mellkasban, próbáljunk a nyakán igazítani.

6. Ha úgy gondoljuk, hogy van olyan légúti akadály, amelyet nem látunk, alkalmazzuk a kutya Heimlich-féle műfogást. Álljunk a kutyus mögé és fogjuk meg a derekán. Helyezzük az öklünket a bordák alá, és ötször húzzuk magunk felé!

7. Húsz befúvást adjunk percenként!

Mi tegyünk, ha újraélesztést igényel?

Ha a légzés nem indul újra, meg kell próbálnia mellkasi kompressziót.

1. Ellenőrizzük, hogy nincs-e jelentős vérzés! Ha vérzés is van, valakit kérjünk meg, hogy lássa el.

2. Ha lehetséges, fektessük a kutyát a jobb oldalára.

3. Tapintsuk ki a pulzust! A combartéria a láb belsejében, az ágyék régiójában található. A kutyáknak nincs könnyen tapintható nyaki verőere.

4. Hajlítsuk meg a bal lábát, ahol a könyökrész megérinti a mellkasát! Ez közel áll a bordák középső részéhez.

5. Az egyik kezünket a mellkas mindkét oldalára helyezve a bordák középpontjában, erőteljesen nyomjuk össze a mellkasát percenként 100-120-szor! Az aránynak körülbelül 30 kompressziónak kell lennie minden 2 lélegzetnél. (Kicsi kutyákra nem érvényes)

6. Próbáljuk legalább 30-50% -ra összenyomni a mellkas falát. Ez kb. 2 cm kisebb kutyáknál és 5-8 cm nagyobb kutyáknál.

Vérveszteség. Ha a vérzés súlyos, próbáljuk megállítani. A legtöbb vérző seb orvosi vagy műtéti kezelést igényel. A négy óra után kezelt mély vágások növelik a fertőzés és szövődmények kockázatát.

A vérzéscsillapítás fajtái megegyeznek az embereknél tanultakkal.

A sugárban kilövellő vér artériás sérülésre utal. Ebben az esetben alkalmazzunk szorító kötést! Ha kisebb vérzés van, akkor ezt steril gézlappal és kötszerrel nyomókötéssel lássuk el. Semmi esetre se használjunk vattát, mert annak szálai beleragadhatnak a sebbe!

Fülsérülés esetén tisztítsuk ki a sebet! Helyezzünk rá gézlapot, kötözzük körbe a kutya fejét, így fejrázás esetén megakadályozzuk, hogy a kötés leessen.

Ha a kutyánkat a törzsén, hastájon éri a sérülés, akkor hideg vízzel mossuk ki a szennyeződést. Nagyobb anyagból, lehet törölköző, párnahuzat, bármi, készítsünk ideiglenes kötést, és sürgősen forduljunk állatorvoshoz.

Égések és forrázások. Kíváncsi kutyákat könnyen érhetik konyhai balesetek ilyen, a forrázás és az égés. A lehető leggyorsabban hűtsük az égett területet hideg vízzel. Fedjük le az égett területet nedves törülközőkkel. Kisebb égéseket azonnal mosunk le hideg vízzel, és tegyünk rájuk jeges borogatást. Az égett felületre tegyünk fertőtlenítőt, és forduljunk állatorvoshoz. Ha nagykiterjedésű vagy komolyabb égési sérülésről van szó, akkor ne kenjük be!

Ha a sérülés maró hatású, 15 percen keresztül öblítsük le hideg vízzel és hívjuk fel az orvost.

Hőguta. Felelős gazdi esetén a kutyáját nem érheti hőguta.

Ez leggyakrabban meleg időben fordul elő, amikor a kutyákat megfelelő szellőzés nélküli autókban hagyják. A testhőmérséklet drámai módon emelkedik. A kezdeti klinikai tünetek között szerepel a túlzott lihegés és a nyilvánvaló szorongás, ám ezek gyorsan kómába és halálba válthatnak. Hűvös vízzel a lehető leggyorsabban csökkentsük a testhőmérsékletét, és tartsuk nedvesen a kutyát az állatorvoshoz szállítás közben. Tartsuk nyitva az autó ablakait, mivel a párolgás csökkenti a testhőmérsékletet. Kerüljük a jég vagy jeges víz használatát, mert ez túl gyorsan ejtheti le a hőmérsékletet!

Idegen testek

A mancsba fúródott idegen testet, ami lehet tüske, toklász, tű, szög, üvegszilánk, próbáljuk meg csipesszel eltávolítani. Ha nem sikerül, forduljunk orvoshoz.

Fülben általában toklász lehet. Minden séta után nézzük át a kutya testét és a fülét, a befúródott toklászt csipesszel távolítsuk el. Ha rázza a fejét, valószínűleg toklász került a külső hallójáratba. Ha nem tudjuk eltávolítani, forduljunk orvoshoz.

Ha az idegen test szembe került, akkor a kutya mancsával a szeméhez kap vagy a földhöz dörzsöli a fejét. A szem sérülései mindig nagyon fájdalmasak, és veszélyeztethetik a látást. Ha idegen test (pázsitfű, bot, haj stb.) látható, el lehet távolítani azt a szem finom öblítésével szemmosóval. Ilyenkor próbáljuk meg finoman eltávolítani. Ne engedjük, hogy a kutya dörzsölje a szemét, sem a mancsával, sem a bútorokkal vagy a szőnyegen! A lehető leghamarabb menjünk orvoshoz!

Fogak közé is fúródhatnak idegen testek, ilyenek a gallyak, csontszilánkok. Ennek eltávolításához két személy szükséges. Az egyikünk fogja meg a kutyát és nyissa ki a száját, a másikunk pedig csipesszel óvatosan távolítsa el a beszorult idegen testet!

Mérgezések

Mint a legtöbb kutya, a cavik is szinte bármit a szájukba vesznek! Sajnos számos háztartási és kültéri anyag mérgező lehet számukra. Legfontosabb a megelőzés, hogy minden olyan szert, ami veszélyes lehet a kutyákra, elzárunk. Figyeljünk arra, hogy milyen növények vannak a kertünkben, és hogy a kutyánk ne férjen hozzá tetemekhez.

A mérgezés leggyakoribb tünetei

 • hányás,
 • görcsök,
 • ájulás
 • eszméletvesztés

Mérgezőek lehetnek:

 • Csokoládé
 • Almamag, cseresznyemag
 • Szőlő és mazsola
 • Fagyálló és növényvédő szerek
 • Szobanövények, beleértve aloevera, dieffenbachia, draecena, spárga, páfrány, mikulásvirág stb.
 • Kültéri növények, köztük azálea, rododendron, hibiszkusz és gyöngyvirág

Azonnal hívjuk fel az állatorvost, ha mérgezésre gyanakszunk!

Ha a szőrzetet éri szennyeződés, akkor próbáljuk a kutyát samponnal lemosni. Arra figyeljünk, hogy ne használjunk semmilyen oldószert, nehogy a kutya szájába kerüljön.

Ha a kutyánk az óvatosság ellenére is mérget eszik, és látjuk, hogy a méreg hatni kezd, elvesztette az eszméletét, hány, hasmenése, görcsös rohama van, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz!

Ne felejtsük el magunkkal vinni a mérgezést okozó anyagot, hogy az állatorvos gyorsan meg tudja állapítani, milyen kezelés lesz hatásos!

Hánytatni csak abban az esetben szabad, ha mérget 1 órán belül fogyasztotta el, eszméleténél van, és biztosak vagyunk benne, hogy nem maró, izgató mérget nyelt le! Minden esetben rögtön hívjunk állatorvost!

Darázs, lódarázs csípése esetén allergiás reakció léphet fel. Azonnal hívjuk az állatorvost, ha a száj vagy a torok bedagad!

Méhcsípés esetén a fullánkot csipesszel távolítsuk el, a szúrás helyét jegeljük!

Kutyaharapás

Ha bőr a bőr folytonossága megszakadt, a seb körül vágjuk le és távolítsuk el a szőrt. Vízzel és fertőtlenítővel mossuk ki a sebet és a környékét, majd fertőtlenítő krémmel kenjük be. Minden esetben lássa orvos, aki mérlegeli, hogy a sebet össze kell-e varrni, illetve szükség van-e antibiotikumos kezelésre.

A mielőtt kutya érkezik az otthonunkba, érdemes a házat biztonságossá tenni. Ilyen a villanyvezetékek elrejtése is. Ha a kutya mégis megrágja a villanyvezetéket, akkor áramtalanítsunk, és ezután nyúljunk az áramütést szenvedett kutyához. Ha az íny halvány vagy kékes árnyalatú, a kutya valószínűleg sokkot kapott. Kisebb áramütés esetén vizsgáljuk meg, nem égette-e meg a szája vagy a nyelve! Ha igen, öblítsük ki hideg vízzel és vigyük állatorvoshoz.

A gyomorcsavarodás nagyon veszélyes, azonnali állatorvosi ellátást igénylő állapot. Ebben az esetben semmiféle elsősegélyt nem tudunk alkalmazni. Meg tudjuk előzni, ha étkezés után a kutyát nem engedjük játszani.

Néhány jó tanács

Elsősegélynyújtás közben a sérült állat visszanyerheti eszméletét és a sérülést okozó fájdalom hatására ingerültté válhat, ezért fokozott óvatossággal nyúljunk hozzá, nehogy fájdalmában megharapjon!

Minden sérülést meg kell vizsgálnia állatorvosnak, mert a belső vérzésnek kevés látható jele van, és ha csak akkor vesszük észre, amikor az állat már elvesztette az eszméletét, akár végzetes is lehet. Ennek tünete lehet, hogy a kutyánk kábultnak tűnik, megtántorodik. A belső vérzés különösen gyakori máj és a lép zúzódásra esetén.Elsősegély csomag 

 • A legközelebbi 24 órás klinika telefonszáma 
 • Csipesz, a kullancsok, tüskék és szilánkok eltávolításához
 • Antibiotikus kenőcs sebekhez
 • Kötszer, olló
 • Sebfertőtlenítő kenőcs vagy oldat
 • Nehéz törülköző vagy takaró hordágyként való felhasználáshoz
 • Ha tudunk fennálló allergiáról, orvos által felírt antihisztamin
 • Eldobható latex kesztyű
 • Szájkosár vagy kendőAz elsősegély oldal tájékoztató jellegű! 

Minden esetben értesítsük az orvost, mondjuk el pontosan, mik a tünetek, mit tapasztalunk, hogy szakszerű tanácsokkal tudjon segíteni! 


Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.