Giardia (hasmenés) 

Egyre több kutyussal találkozunk, akiknél a hazahozatal után hasmenés jelentkezik.

Ha az újdonsült gazdi jelzi a tenyésztő felé a problémát, akkor azt a választ kapják, hogy nála még semmi baja nem volt a kutyusnak. A rutinosabb tenyésztők, még képet is küldenek egy egészséges székletről, "bizonyítván", hogy ott minden rendben volt. Ha jogban jártas szakembert kérdezünk, ők is rutinosan válaszolják, hogy a kölyök valahol a tenyésztő kertkapujának becsukása után, az utca és a haza vezető út között fertőződhetett meg.

Ez a gyakorlat, sokadszorra találkozunk vele.

Mit lehet tenni? Gondosan kell tenyésztőt választani.

Persze a giardia nem csak tenyésztőtől jöhet, sőt...

A giardia egy bélfertőzés, amelyet a Giardia lamblia nevű ostoros protozoonok okoznak. Ezeket a protozoonokat sok állat, köztük kutyák belében, de még az emberekében is megtalálhatjuk.

A giardia fertőzések fertőzött víz vagy ételek szervezetbe kerülésével terjednek.

A klinikai tünetek (tünetmentes hordozókban nem jelennek meg,) enyhe, ismétlődő hasmenéstől, amely lágy, világos színű székletből áll, súlyos esetekben az akut, robbanásszerű hasmenésig különbözőek lehetek. A giardiához kapcsolódó egyéb tünetek a fogyás, az érzéstelenség, a fáradtság, a széklet nyálkás, véres állaga. Ezek a tünetek a ciszták elszaporodásának kezdetétől körülbelül egy héttel a fertőzés után kezdődnek. A vastagbél irritációjának további jelei lehetnek, például feszültség és még a kis mennyiségű vér is a székletben.

A giardia diagnosztizálása nem könnyű. A széklet mintavétele nem egyszerű, mert nem minden székletben található meg. Ezért a negatív jelentés nem zárja ki a giardia jelenlétét. A pontos eredmény megállapításához, mindegyik mintát össze kellene gyűjteni 48-72 órán keresztül.

Jó tudni, hogy a giardia nedves, hideg környezetben több hétig vagy hónapokig is életképes a gazdatesten kívül. Az emésztőrendszer többi parazitájához hasonlóan a giardia terjedésének megakadályozása: a fertőzött állatok tesztelése és kezelése, valamint az olyan egészségügyi intézkedések alkalmazása, ahol a környezetben levő organizmusok elpusztítása a cél.

Fontos tudni, hogy a giardiás kutya megfertőzheti az embereket, ezért a kennelek és az udvar tisztításakor be kell tartaniuk a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat. Kiemelten körültekintően kell kezelni azokat a potenciálisan szennyezett területeket, ahol gyerekek játszanak.

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak! 

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.  

Figyelemfelhívó kép forrása:

https://www.facebook.com/BogancsZalaegerszegiAllatvedoEgyesulet/photos/pcb.1596626127085703/1596620407086275/?type=3&theater