Fülbetegségek

Fülgyulladás, Fülatka, PSOM

Fülgyulladás

A külső fülcsatorna (külső fül) baktériumok vagy gombák általi fertőzése az egyik leggyakoribb fertőzés a kutyáknál. Ezt úgy hívják, hogy Otitis Externa. Különösen a nagy vagy szőrös fülekkel rendelkező, Cavalier King Charles spániel, hajlamosabbak a fülfertőzésekre.

A fülfertőzött kutya rosszul érzi magát és a fülcsatornák érzékenyek. A fülfertőzéses kutyák szenvednek. A fülük állandó fájdalom forrása, ami fej remegését és karcolását (vakarást) okozza.

Rázza a fejét és vakarja a fülét, hogy megpróbálja kiszabadítani folyadékot. A fülek gyakran vörösek és gyulladtak és büdös, általában sötét váladék jellemzi.

Különböző típusú baktériumok és legalább egyféle gomba létezik, amelyek fülfertőzést okozhatnak. Annak ismerete nélkül, hogy milyen típusú fertőzés jelentkezik, nem tudjuk, melyik gyógyszert kell használni. Egyes esetekben a fülfertőzést idegen test vagy a fülcsatorna daganata okozhatja. A gyógyszeres kezelés önmagában nem oldja meg ezeket a problémákat. Ezenkívül meg kell vizsgálni a kutyát, hogy megbizonyosodjunk arról, sértetlen-e a dobhártya. Bizonyos gyógyszerek beadása hallásvesztést okozhat, ha a dobhártya repedt.

Először a fülcsatornát otoszkóppal megvizsgálják, ez egy olyan eszköz, amely nagyítást és fényt biztosít. Ez a vizsgálat lehetővé teszi annak meghatározását, hogy a dobhártya sértetlen-e, és van-e idegen anyag a csatornában.

Az otoszkópos majd a bakteriális vizsgálat eredményei általában meghatározzák a kezelés menetét. Ha idegen test helyezkedik el a fülcsatornában, megteszik a megfelelő előkészületeket, hogy eltávolítható legyen.

Sok krónikus vagy ismétlődő fülfertőzésben szenvedő kutya esetében allergia is fennállhat.

Szinte az összes megfelelően diagnosztizált és kezelt fülfertőzés gyógyítható.

Fülatka

A fülatkák fertőzései leggyakrabban kölyökkutyákban fordulnak elő. Felnőtt kutyáknál leginkább akkor fordulnak elő, amikor az atkákat hordozó kölyökkutyát hazaviszik. A fülatkák néha olyan környezetet teremtenek a fülcsatornában, amely baktériumokkal és gombával másodlagos fertőzéshez vezet.

A fülatkák a fülcsatornában élnek, de a bőrön is megtalálhatók. Szabad szemmel alig láthatók. A fülatkák rendkívül fertőzőek, gyorsan kutyáról kutyára vagy akár macskáról kutyára terjednek.

A fülatkák ingerlik a kutya fülét, aminek tünete az intenzív viszketés, a fejrázás, a fül szőnyegre dörzsölése vagy bőrkárosodás a fül körül.

Ezek a tünetek azonban számos parazitafertőzésnél előfordulnak, ezért a kezelés megkezdése előtt a legjobb dolog az, ha az orvos kizárja az esetleges egyéb fertőzéseket.

Ha háziállat van a családban, akkor nagyon valószínű, hogy egy fertőzést hamarosan több is követ.

Az állatorvos otoszkópot használ a kutya fülcsatornájának ellenőrzésére, hogy nincs-e atka.

Megkezdi a kutya füle megtisztítását, hogy eltávolítsa az atkákat.

Amíg fülatkák élnek a házban, addig bármikor újra előjöhet a fertőzés. Ennek elkerülése érdekében alaposan meg kell tisztítani a kutya ágyneműjét és szőnyegeit.

A fülatkák életciklusa általában három hétig tart. Mivel a gyógyszer megöli az érett atkákat, de a tojásokat érintetlenül hagyja, néhány hétbe telhet, amíg kutya megszabadul a mikroszkopikus rovaroktól.

PSOM =Primary secretory otitis media

Primer váladékos középfülgyulladást gyakran diagnosztizálnak a Cavalier King Charles spánielben. Ennek oka lehet a gyenge váladékelvezetés, amelynek oka lehet a brachycephal fejforma.

A nagyon sűrű váladék kitölti a kutya középfülét, és a dobhártya kidomborodik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy először 11 hónapos korban diagnosztizálják. Mivel a PSOM okozta fej, nyaki fájdalom és egyéb tünetek nagyon hasonlóak a Siringomyelia (SM) tüneteihez, előfordulhat téves orvosi diagnózis olyan Cavalierekben, amelyeknek valójában PSOM van, és nem SM.

A fő tünetek a fej vagy a nyak közepesen súlyos vagy súlyos fájdalma, a nyak egyhelyben tartása és a fej megdöntése. Egyéb tünetek lehetnek a fül vakarása, a viszkető fülek, a fej dőlése, a fej dörzsölése, túlzott ásítás, fájdalmas sírás, gyors szemgolyó mozgás, arcbénulás vagy idegbénulás, némi halláscsökkenés, fáradtság stb...

A PSOM kimutatása számítógépes tomográfiaval (CT), vagy mágneses rezonancia képalkotással (MRI) történik. Ha a betegség elég súlyos, és a dobhártya nagyon duzzadt, akkor az állapot röntgenfelvételeken is látható lehet, és akár otoszkóppal is manuálisan diagnosztizálható. Szélsőséges esetekben a dobhártya repedhet és a nyálkahártya jól látható. Megfigyelhető egy jól megvilágított és megfelelő nagyítású mikroszkóp segítségével is.

Nagy valószínűséggel genetikai betegségről van szó. Amikor a CM/SM szűrés miatt bemutatásra kerül a vizsgálatilap, érdemes megnézni a diagnózisnál, hogy nincs e PSMO vagy otitis media. 

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.