Csipő diszplázia


A csípő diszplázia öröklődő betegség a Cavalier King Charles spánieleknél, ami szörnyű fájdalmat és gyengülést okozhat a kutyáknak. A csípő rendellenes fejlődése, amely különféle fokú izületi gyulladást idézhet elő (ezt degeneratív ízületi betegségnek, ízületi gyulladásnak vagy csontritkulásnak is nevezik). Az érintett Cavalierek becslések szerint kb. 15,5% -tól több mint ennek kétszerese is lehet.

A csípő diszpláziát azonban a fiatal kölyökkutyák környezeti tényezői is befolyásolhatják, beleértve a testsúlyt, a padló felületét és a testmozgás típusait.

Tünetek

Nehéz járás emelkedőn felfelé vagy lépcsőn történő felmászás. Nem tudhatjuk előre, hogy a csipő diszpláziás kutya a fájdalomtól mikor kezd sántítani. Számos környezeti tényező létezik, beleértve a kalória bevitelt és a testmozgás szintjét, amelyek befolyásolhatják a fájdalom és a sántaság súlyosságát. Számos súlyos csípő diszpláziával rendelkező kutya futhat, ugrálhat és játszhat, mintha semmi baj lenne, és más kutyák, akiknek alig látható a RTG-en képen eltérés, súlyos béna.

Vizsgálat

A csipő diszplázia pontos diagnosztizálásának egyetlen módja a RTG-en. A csípő diszplázia fejlődési betegség, ami azt jelenti, hogy születéskor nincs jelen, hanem az életkorral alakul ki; általában nem jelenik meg kölyökkutyák vagy fiatal Cavalierek RTG képein. .

Szűrés RTG felvétellel történik.

Kezelés

A kezdeti kezelés célja a fájdalom enyhítése gyógyszerekkel. Ha a fájdalmat nem lehet csökkenteni, vannak olyan műtéti eljárások , amelyek enyhíthetik a fájdalmat és javíthatják a kutya életminőségét.A különböző tápanyagkiegészítők a csípőízület normál felépítésének és működésének támogatásához vagy javításához szükségesek. A leggyakoribb tápanyagok a glükozamin és a kondroitin. A glükózamin szabályozza a kollagén szintézisét a porcban, és enyhe gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki. . A kondroitin-szulfát gátolja a romboló enzimeket az ízületi folyadékban és a porcban. Mindkettő hozzájárul a porc kialakulásához és helyreállításához.

Nemzetközi oldalakon a tenyésztők felelősségét hosszasan tárgyalják, mint öröklődő betegség megelőzésének lehetőségét. 

Árminka, 6 éves szaporítós kutya, leszármazottai helye ismeretlen                                    Egy éves, törzskönyves kan. 

Polly, törzskönyves szuka 

Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.