Szűrések

Ha nem látod, ne hidd el!

Ha nem látod, nincs!

Ha valamit nem értesz, kérd orvos segítségét!

Mindig nézd meg az EB SZÁRMAZÁSI IGAZOLÁST köznyelven törzskönyvet. Ezeken általában jelölve vannak a szülők szűrései.

A szűrések rövidítéseit itt közzétesszük.

Mindkét szülő lapját meg kell nézni, mert 50-50 %-ban arányban örökítenek.

A szűrések azért fontosak, hogy csökkentsük a betegségek kockázatát!

A Cavalier King Charles spánielnél is előfordulnak olyan fajtára jellemző betegségek, amelyek erősen befolyásolják a fajta egészségét.

Ahogy fentebb is írtuk, kockázatot csökkentünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem születhet beteg utód.

Több tenyésztő szeret azzal érvelni, hogy azért nem szűret, mert más sem teszi meg, mások azt mondják, hogy embereknél is születhet beteg gyerek, így a kutyáknál is előfordul. Igazuk van. De ahogy az embereknél is a szűrésekkel minimálisra lehet csökkenteni a kockázatot, ugyanígy a kutyáknál is.

Ma Magyarországon a tenyészszemlén való részvételhez patella ficam vizsgálati eredményt (nem feltétlenül menteset!) kell bemutatnia a tenyésztőnek/tulajdonosnak, utána indulhat a tenyésztés...... 

Igazából minden leendő kutyatulajdonosnak magának kell eldöntenie, mérlegelnie, hogy szeretné-e, ha leendő társa szüleinek ezek a szűrései meglegyenek, ezzel is csökkentve a fajtaspecifikus betegségek kockázatát. 

Szűrések, rövidítések és eredmények amiket látnotok kell, mielőtt ÁTADJÁTOK FOGLALÓT!!! 

Patella röv.:Pat. free, vagy PL 

Eredmények: két kategória létezik: mentes és nem mentes. A betegség érintheti mindkét lábat is, de az is lehetséges, hogy csak egyik lábat érinti, akkor a származási lapon az alábbi módon jelölik Pat. 0/1. PL vizsgálatot egyszer szükséges elvégezni, a kutya 1 éves kora után. Ha bármilyen probléma felmerülne, akkor viszont érdemes újra szűretni.
A nem mentes kategórián belül I-IV. fokozat állapítható meg a betegség súlyosságától függően. 

Szív vizsgálat: több rövidítés is előfordulhat: Cardio free, DCM free, MVD free. 

A kutya 1 éves kora után kell szűretni, lehetőleg doppler vizsgálattal. Ezt követően rendszeres időközönként 1-2 év érdemes újra megvizsgáltatni a szívet. Idős korban (10+ év) szinte kivétel nélkül minden cavaliernek van szívzöreje, ami nem összekeverendő az MVD-vel.

Progresszív retinasorvadás: rövidítés :PRA 

Eredmény : Eyes Clear 

Amennyiben genetikai szűréssel rendelkezik a kutya, úgy elegendő az egyszeri szűrés, azonban nem genetikai vizsgálat esetén érdemes rendszeres időközönként újra megnézetni. A vizsgálatra a kutya 1 éves kora után kerül sor legelőször.

Göndör szőr és száraz szem szindróma (Curly Coat and Dry Eye Syndrome) rövidítése: 

CC/DE ,DECCS 

Eredmények lehetnek: 

Tiszta (N/N vagy free) 

Mentes/ Hordozó (N/A vagy carrier) 

Érintett (A/A vagy affected) 

DNS szűrés, bármelyik életkorban szűrhető és egyszer elengedő elvégeztetni. Amennyiben a szülők (mindkettő) mentesek, úgy a kölykök mindegyike mentes a betegség kapcsán.

Episodic falling syndrome: röv: EFS 

Eredmények lehetnek: 

Tiszta (N/N vagy free) 

Mentes/ Hordozó (N/A vagy carrier)

Érintett (A/A vagy affected) 

DNS szűrés, bármelyik életkorban szűrhető és egyszer elengedő elvégeztetni. Amennyiben a szülők (mindkettő) mentesek, úgy a kölykök mindegyike mentes a betegség kapcsán.

Chiari-like malformation és Syringomyelia: röv: CM/SM 

Eredmények: CM 0,1,2 

SM 0, 1, 2  és mögötte a kutya kora szerinti szám, ami 

c: (ha a kutya 1 és 3 éves között van) 

b: (3 és 5 év között) 

a: 5 év felett 

pl. SM 1/a tehát SM 1 és 5 év feletti

Legkorábban a kutya 1 éves kora után szűrhető, MRI vizsgálattal. Minél később, tehát pl. 5 éves kora után szűrt a kutya, annál pontosabb képet kapunk a betegség fennállásának kérdésével kapcsolatban. A tenyésztésben törekedni kell arra, hogy minél idősebb korban szűrt (vagy újraszűrt) kutyákat használjunk. Azon tenyészkutyák esetében, akiket 1 és 3 éves koruk között szűrtek, érdemes 5 éves koruk után is újraszűretni.

Ezeket azért mutatjuk, hogy lássátok kb. így néz ki egy MR lelet. Ahány vizsgálati hely, annyiféle formátuma van a szakvéleményeknek. Mindig a Diagnózisnál illetve Véleménynél írt rész az irányadó . Itthon nem igazán jelölik számokkal és betűkkel. Mi onnan nem vennénk kölyköt, ahol a diagnózisban szerepelnek a betegségek és a tulaj azt mondja, "van neki, de enyhe" ....  Mihez képest? Ki mondja? Hol van ez leírva? 

Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.