Szem

PRA /progresszív retina atrófia

Egy öröklött betegség, amely sajnos a Cavalier King Charles spániel gyakoribb. A PRA nem fájdalmas, de nem is gyógyítható. A rossz génnel rendelkező kutyákban a korai tünetek, például az éjszakai vakság vagy a tágult pupillák általában három-öt éves korban kezdődnek.

Erre a betegségre is genetikai teszt áll rendelkezésre.

Szürkehályog

A szem lencséje általában tiszta és átlátszó és a fénysugarak a retina felé összpontosítanak. Az átlátszatlanság általában fehér, de sárgás vagy szürkés is lehet, és szórja a fénysugarat. Szürkehályog esetében ez megváltozik, az átlátszatlanság mértékét a szürkehályog mérete és elhelyezkedése határozza meg. A méret a jelzőfejektől a teljes lencse átlátszatlanságig lehetséges. Minél nagyobb a szürkehályog, annál súlyosabb a látásra gyakorolt ​​hatása. A gazdi azt veszi észre, hogy kutyájának látási nehézségei vannak. Dolgokba ütközhet, beleértve az ismerős tárgyakat, vagy óvatosnak tűnik a lépcsőn felfelé vagy lefelé haladva.

Az öröklött szürkehályog a másik formája a betegségnek, amelyet a Cavaliereknél azonosítottak, veleszületett, azaz azt jelenti, hogy születésekor vagy 8 hetes kor előtt volt jelen és létezett. A veleszületett szürkehályog kétoldalú, de nem feltétlenül szimmetrikus, mivel a két szemet gyakran különböző mértékben érinti. Az érintett egyedeket minden esetben ki kell zárni a tenyésztésből.

A szürkehályog a cukorbetegség következménye. Cukorbetegekben a szürkehályog sokkal gyorsabban fejlődik ki, mint az örökölt szürkehályog. A szürkehályog a progresszív retina atrófia (PRA) későbbi szakaszának mellékhatásaként is kialakulhat.

A szürkehályog oftalmoszkóp segítségével látható és rutin szemvizsgálat során felfedezhető.

Szakaszai:

1: A lencse térfogatának legfeljebb 15% -a érintett.

• 2 : a lencse térfogatának 15-99% -a érintett. A károsodás változó, a minimálistól kezdve a teljesen vakig.

3 : a lencse térfogatának 100% -a érinett. Vakság tapasztalható, de megtartják a fizikai reflexeket, ha a retina funkcionális.


Az oldalon leírt tünetek, kezelési lehetőségek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvost, diagnosztikai célra nem alkalmasak!

Minden tünet vagy betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni kell! 


Oldalvédelem: A cavalierspaniel.hu összes oldalán megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátunk, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni, az írásos engedélyünk nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalra kattint az olvasó.